Услуги

Психотерапия, консултации, коучинг, личностно развитие, травматерапия

Как можем да Ви помогнем?

Разгледайте терапиите и методите, които прилагаме в работата с нашите клиенти.

Техники за емоционална свобода (ТЕС)

Пренареждане на матрицата

Хипноза и Хипнотерапия

НЛП

Първични енергии - трансформация и активация (ПЕАТ)

Бахова терапия

Приложна кинезиология

Фокусирана към решения кратка терапия

Коя енергийна практика е най-подходяща за мен?

За въпроси относно предлаганите услуги, както и цени, не се колебайте да се свържете с нас чрез контактната форма на нашия сайт (натиснете тук) или на телефони:

– 0888 762 467 (Елена Станоева)

– 0886 771 970 (Илияна Станоева)

Ние ще Ви предложим най-добрия метод спрямо Вашия случай, за успешното му разрешване!

Семейни и системни констелации

Логотерапия

EMDR „Eye Movement Desensitization and Reprocessing” 

Медитации и Визуализации

Арт терапия

Неврографика = Нейрографика

Имате въпрос?

За въпроси относно предлаганите услуги, както и цени, не се колебайте да се свържете с нас чрез контактната форма на нашия сайт (натиснете тук) или на телефони:

– 0888 762 467 (Елена Станоева)

– 0886 771 970 (Илияна Станоева)

Ние ще Ви предложим най-добрия метод спрямо Вашия случай, за успешното му разрешване!

Пълно описание на услугите

Техники за емоционална свобода (ТЕС)

Техниките за емоционална свобода /ТЕС/ съществуват повече от 30 години. Те са комбинация от вербална терапия и стимулиране на акупунктурните точки от меридианите, по които протича енергията /ки, чи, ци, прана/ в човешкото тяло. Могат да се прилагат самостоятелно или с терапевт за освобождаване от психо-емоционални травми. Над 80% от хроничните заболявания са следствие от непреработени негативни емоции. Чрез ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография е установено, че зоните в мозъка – амигдала и хипокампус, които са свързани със страха, се деактивират след прилагане на ТЕС. Има клинични изследвания, показващи положителното им въздействие. Могат да се прилагат на деца и домашни любимци. Практикуват се лесно и дават резултати, когато нищо друго не помага, като ефектът се запазва трайно във времето. Така се изключва режима „борба, бягство или замръзване“ в резултат, на което настъпват емоционални и когнитивни промени. ТЕС премахват физически дискомфорт и деструктивни модели на поведение, подобряват концентрацията, което спомага за по-бързо и лесно усвояване на знания и умения, препрограмират негативни мисловни модели.

Пренареждане на матрицата

Пренареждане на матрицата надгражда Техниките за емоционална свобода. Основава се на популярната психотерапевтична теория за травмите. За да настъпи травма е достатъчно да преживеем ситуация, в която се чувстваме безсилни и съществува опасност за живота ни, т.е. тялото влиза в режим „Бягство, борба или замръзване на място“. Тогава правим заключения от случилото се и автоматично ги съхраняваме в паметта си в случай, че въпросната ситуация се повтори в бъдеще. С Пренареждане на матрицата променяме негативни коренни убеждения, преодоляваме травми, болка, скръб, тревожност, страхове, фобии, депресия, панически атаки, посттравматично стресово разстройство и други. Не можем да променим фактите, но променяме спомените и отношението си към тях. Замествайки старите деструктивни спомени с позитивни, променяме гледната си точка, начин на мислене и модели на поведение. Позитивната картина се запечатва в съзнанието, променя вибрациите и привлича позитивни ситуации и реакции. Пренаписваме личната си история с щастлив край, освобождаваме от травми вътрешното си дете, връщаме душевни фрагменти, създаваме безопасна стратегия за реакция при подобни ситуации, освобождаваме се от стрес, енергийни токсини, пристрастявания, подобряваме здравословното си състояние и отношенията си с околните.

Хипноза и хипнотерапия

От векове хипнозата е обвита в мистерия и противоречиви послания. В днешно време това се прави от киното, телевизията, други медии, художествената литература, но съвременните научни открития и изследвания развенчават тези митове и доказват, че по време на транс тялото е отпуснато, а мозъкът е в специфично фокусирано състояние, което дава достъп до подсъзнанието на човек. Хипнозата и хипнотерапията могат да бъдат от полза във всеки терапевтичен процес, като силата на внушението не зависи от дълбочината на транса. На съзнателно ниво трансформацията изисква много време и информация, но на подсъзнателно ниво тя се случва в момента, като чудодейно изцеление. Хипнозата е естествено трансово състояние, каквото е и сънят, но може да се предизвиква от терапевта в подходящ момент от сесията, за да направи клиента по-възприемчив към положителни промени и да даде достъп до скрития му потенциал. Освен за терапия може да се прилага и за мотивация, може да отключи феноменални способности.

Невролингвистично програмиране (НЛП)

Невролингвистичното програмиране /НЛП/ изучава три области, които дават името му. Неврология – умът и как мислим, Лингвистика – как използваме езика и как той ни влияе и Програмиране – как подреждаме действията за постигане на целите си. Обичайно генерализираме преживяванията си и ги проектираме в бъдещето, като в повечето случаи има голяма разлика между действителността и начина, по който всеки отделен човек я интерпретира. Това, което в много случаи хората казват, че правят или смятат, че правят, често няма нищо общо с това, което всъщност правят. Чрез осъзнати пренастройки на мозъка всеки човек може съзнателно да промени мисленето, емоциите и поведението си и да се превърне от човека, който е в човека, който иска да бъде, да поеме контрола над живота си.

Приложна кинезиология

Приложната кинезиология, по популярна като мускулно тестване, е форма на обратна връзка, която може да се прави самостоятелно или с терапевт. Системата Тяло – Ум реагира с отслабване на мускулите, когато правим неверни изявления, когато задържаме негативни емоции и стресиращи мисли. Така се откриват подсъзнателни убеждения, за които не подозираме и които ни саботират в различни дейности и направления и в ежедневното ни функциониране. Слабият мускулен тест е свидетелство за „късо съединение“ в енергийната система на организма. А от липса на енергия произтичат всички емоционални и физически проблеми. Мускулното /енергийно/ тестване е инструмент, който винаги ни е на разположение. Не изисква специална апаратура и колкото повече се прилага, толкова повече интуитивни послания получаваме какво ни вреди и какво би ни било от полза. Няма сфера, в която да не може да се използва, но най-често се прилага за определяне полезността на храни и лекарства, като по този начин се предотвратяват непоносимост и алергии към различни вещества.

Фокусирана към решенията кратка терапия

Фокусираната към решения кратка терапия /ФРКТ/ не се интересува от миналото, а от специфичните затруднения на човек в настоящия момент. Подходяща е за всякакви проблеми, дори помага на хората, които не знаят какво конкретно искат, да формулират представите за живота си в различните му аспекти: кариера, обучение, дейности, места и начини, по които да се развиват, защото всеки човек сам е експерт на живота си. Терапевтът подкрепя клиента си да развие ресурсите си, да увеличи вярата във възможностите си, да елиминира проблемите си и да реализира идеите си. Съзнанието ни работи еднопосочно – докато е фокусирано върху проблема – не вижда решението му. Променяйки посоката на мислене, човек изгражда концепция за действие и се ангажира с реализирането й. В много случаи човек има нужда да сподели проблема си, да бъде зачетено затруднението му, да се премахне съмнението в собствените му сили, сам да повярва във възможностите си и да развие ресурсите си, като ролята на терапевта се изразява в подкрепа и валидиране на преживяванията му.

Семейни и системни констелации

Името на метода идва от английски език и описва свързаността между членовете на семейството. Дори когато има дете, дадено за осиновяване, на биологично ниво то принадлежи точно към тази семейна система. Някои хора са имали много трудна съдба. Ако майката е починала по време на раждане или бащата е „неизвестен“ това не променя факта, че точно тези хора са родители на това дете и жив или мъртъв всеки член на семейството има право да принадлежи към него. Това е законът за ПРИНАДЛЕЖНОСТТА – независимо какви проблеми /психическо заболяване или недъг/ е имал и какво е сторил /убийство, самоубийство/ това не променя правото на човек да принадлежи към семейната си система. Вторият закон е за ЙЕРАРХИЯТА. Членовете на всяко семейство се подреждат по реда на идването си в системата. По-големите имат предимство пред по-малките. Партньорът от първи брак е дошъл в семейството преди партньорите от следващи бракове. Първото дете е преди следващите. Третият закон е за РАВНОВЕСИЕТО. Ако член на семейството пострада несправедливо, то член от следващото поколение на същото семейство компенсира чрез действията си тази несправедливост. Мощна сила кара някое от децата да плаща за постъпките на някой от предците. Ние сме резултат от поколения, успешно предали живота нататък, защото съществуват обстоятелства, които пречат на някои хора да създадат потомство. Чрез семейните констелации почитаме произхода си, връщаме товарите на предците, приемаме ситуацията такава, каквато е, което не означава, че оправдаваме постъпките на насилниците, а означава, че оставяме съдбата им в ръцете на по-голямата сила, отделяме се от тях, заживяваме собствения си живот и разгръщаме пълния си потенциал. Осъждането и отричането на хора и събития е свързаност по негативен начин, което създава блокажи в различни аспекти от живота.

Логотерапия

Логотерапията представлява краткосрочна терапия, в която не търсим причините за проблема, а причините да сме здрави. КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ НА ЖИВОТА ? За всеки човек той е различен и в отделните етапи на живота на индивида може да се променя, но никога не спира да съществува. Търсенето на смисъл е първична мотивация в човешкия живот – това открива Виктор Франкъл, който създава метода Логотерапия преди той и цялото му семейство да бъдат затворени в концентрационен лагер. „Това, което помага на човек да оцелее и в най-тежки условия, е убеждението, че има смисъл“ казва Франкъл, който е единствения оцелял от цялото семейство. Така той преживява теорията си на практика. Логотерапията не се интересува от грешките в миналото, а от потребностите в настоящето. Франкъл вярва, че хората са мотивирани от нещо, което нарича „ВОЛЯ ЗА СМИСЪЛ“. Открива, че оцеляват не най-силните, смелите, способните, умните, а тези, които намират смисъл - те преживяват трудностите. Ако не може да промени ситуацията човек е принуден да промени себе си. Автобиографичната му книга „Човекът в търсене на смисъл“ най-точно обяснява концепциите на терапията.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

„Eye Movement Desensitization and Reprocessing” (EMDR), в превод на български „Десенситизация и Повторна Преработка на Информация посредством Движение на Очите" е техника, която позволява на човек да се освободи от травма без да се налага да говори за нея. Чрез бързото движение на очите в различни плоскости се активират и синхронизират различни зони в мозъка, което дава бърз достъп до свободно асоциираните спомени и образи от миналото. Травматичните преживявания се преработват и се заменят с желаните образи, мисли и емоции за бъдещето. EMDR може да се съчетава и с други техники, като EFT, билатерално потупване, което води до още по-добри резултати.

Медитации и визуализации

В днешно време повечето от нас водят твърде трескав живот, имаме множество отговорности – учене, работа, семейство, приятели, социални и обществени задължения. Дори организирането на свободното време отнема голяма част от вниманието и енергията ни. В голяма степен сме насочени към света извън нас. Научени сме да следваме външни правила, чужди схващания за това кое е правилно или неправилно за нас самите, какво и как би трябвало да правим. Много от нас в досегашното си съществуване са използвали способността си за творческа визуализация неосъзнато. Но поради дълбоко заложения у съвременния човек негативизъм неволно очакваме и си представяме липси, ограничения, трудности и проблеми в своя житейски път. В по-голяма или в по-малка степен дори сами ги предопределяме. Творческата визуализация е техника за използване на въображението, за да създадем онова, за което мечтаем в живота. Няма нищо необикновено или непознато в този процес, прилагаме го ежедневно. Това е естествена способност да си представим нещата преди да ги направим. Визуализациите и медитациите доказват, че човешкото въображение крие неподозирана сила, която е в състояние да ни помогне да постигнем най-съкровените си стремежи. Системата обединява древната мъдрост на източните философии с постиженията на съвременната психология в търсене на смисъла на човешкото съществуване.

Първични енергии - трансформация и активация (ПЕАТ)

ПЕАТ са техники от енергийната психология, с които се откриват и неутрализират първичните противоположности. Едната противоположност е проблема, който клиента иска да премахне, другата противоположност е желаното състояние или качество. Примерно: изпитвам страх – искам да изпитвам смелост или имам ниска себеоценка – искам да имам увереност в себе си. Всяко негативно проявление може да се трансформира в позитивно. Примери: Слабост – сила, Тъга – радост, Гняв – спокойствие, Страх – сигурност, Ограничение – свобода. ПЕАТ работи с емоционалните, психологическите и духовните компоненти на личността, елиминира източника на проблема и придвижва индивида на по-високо ниво на съзнание, където проблема не съществува. Най-голямо влияние върху бъдещето ни оказват миналите опит и събития, които са записани в подсъзнанието ни и при подобна ситуация ние не мислим, а реагираме автоматично. ПЕАТ е система за ускорено усъвършенстване на духа, където тиранията на „трябва“ е заменена с възможностите за свободен избор и съзнателно вземане на решения. След процеса с ПЕАТ настъпват личностни промени в желаната посока бързо и с лекота, създават се нови невронни връзки и действаме от друга позиция.

Бахова терапия

Баховата терапия или терапия с цветни есенции е създадена от д-р Едуард Бах, който освен лекар, е и доктор по биология и философия. Причината за всеки дискомфорт е нарушение на емоционалното равновесие. Баховите капки възстановяват хармонията в организма при всякакви състояния. Дори на човек в безсъзнание може да се накапе на устните или направи компрес с комбинацията за спешна помощ Rescue remedy докато получи медицинска помощ. За разлика от други терапии – хомеопатия, медикаменти, Баховите капки не противоречат на други видове лечения, не могат да се предозират, нямат противопоказания, не изискват специален хранителен режим. Подходящи са за деца, бременни, възрастни и домашни любимци. Може да се приемат като комбинация от няколко есенции или моноесенция, като правилото е 4 капки по 4 пъти на ден. С терапията от цветни есенции постигаме стабилност, увереност и спокойствие, особено важни преди изпити, интервю за работа или напрегнати преговори, помага ни да преоткрием себе си, за поставяне и отстояване на лични граници, за култивиране на вътрешен мир, баланс, радост и удовлетворение в ежедневието.

Арт терапия

Арт терапия е практическа дейност, обобщено название на всички форми на изкуство – приложно, изобразително, творческо писане, танц, театър, музика /слушане, свирене, пеене/. Творческият процес се използва за подобряване на физическото, умственото и емоционалното състояние на хора, които само при мисълта да опишат проблема си започват да плачат, изпитват физически дискомфорт /стягане в гърлото или топка в стомаха/ или от чувство на срам и вина не могат да го вербализират. Арт терапията намира приложение при консултации, терапии, лечение, рехабилитация, за осъзнаване на автоматични мисли и реакции в ежедневното общуване, за подобряване концентрацията и съсредоточаване на вниманието при деца и възрастни, подобрява връзката между психика и физика. Ефективна е при хора с емоционални, поведенчески и физически затруднения, тъй като не е необходимо човек да има конкретни знания, умения и опит, за да може да изрази себе си чрез изкуство. Комбинира се с всички други школи и методи в психотерапията, като се насърчава приложението й в средата, в семейството и общността, където пребивава човека.

Неврографика = Нейрографика

Нейрографиката е вдъхновяващ метод, създаден от Павел Пискарьов – руски психолог и архитект. Рисунките, които се правят, винаги са по конкретна тема – цел, мечта, желание, казус, проблем. Техниката е достъпна за всеки, защото не са необходими специални умения, а спонтанно изразяваме моментните емоционални и мисловни състояния, графично ги свързваме и оформяме. Така се образуват нови невронни връзки и намираме разрешение за трудни ситуации, придвижваме се по-бързо и лесно към желаното състояние. Да научават нови неща ежедневно при децата е естествен процес на израстване, докато при зрелите хора ежедневието е рутина, повтаряне на едни и същи действия и мисли години наред, поради многото грижи, отговорности и заетост в личния живот и кариерното развитие. Както мускулите на тялото, така и мозъкът притежава способността да се развива във всички възрасти. Това се нарича невропластичност. Най- добре се проявява при творците и учените, които създават уникални произведения и правят открития до преклонна възраст. Нейрографиката е увлекателен и задълбочен преживелищен процес, където без усилия и напрежение създаваме новата си реалност, постигаме трайни промени, развиваме предпочитани качества и моделираме стратегии за справяне с различни затруднения, а красивите изображения са радост за очите.